Вентильовані фасади

Утеплення та декор стін за допомогою навісних вентильованих фасадів

Навісні вентильовані фасади тільки починають набувати поширення як у приватному домобудуванні, так і в комерційному сегменті.

Про переваги навісних вентильованих фасадів знає багато хто. Облицювання стін здійснюється композитними панелями або лінеарними панелями (панелі з тонколистового металу з відкритими або закритими торцями).

Форма панелі дозволяє ховати кріплення усередині конструкції. дозволяє порівняно просто і недорого утеплити та оновити зовнішні стіни будинку. Причому монтаж мінеральної вати на каркас вентильованого фасаду, що несе, може бути здійснений без серйозних проблем і на складних архітектурних формах. До того ж, такі сучасні облицювальні матеріали здатні надати сучасний інноваційний дизайн навіть старій будівлі і при цьому підвищити рівень захисту від зовнішнього шуму в приміщеннях.

Навісні вентильовані фасади стають все популярнішими, і тому ми поспішаємо розповісти більше про цей цікавий метод декорування та утеплення стін.

Ventiluovaniy_fasad

Чому вентильовані фасади називають сухим способом утеплення стін?

Найважливіша перевага навісних вентильованих фасадів – відсутність сезонних обмежень на монтаж конструкцій. На відміну від «мокрого» утеплення та декорування стін з використанням рідких розчинів – клейових сумішей, фарб та штукатурок – вентильовані фасади монтують, використовуючи лише механічні пристрої для кріплення несучого каркасу та фасадного облицювання.

Це дозволяє виконувати монтаж навісних вентильованих фасадів навіть у холодну пору року за температури не нижче -15 °C (для порівняння монтаж «мокрих» фасадів рекомендовано виконувати при температурах від 5 до 25 °C). До того ж відновлення пошкоджених ділянок стін у випадку з мокрими фасадами дуже вартісна дія, тоді як навісний фасад дуже просто відремонтувати, замінивши пошкоджену ділянку каркаса або фасадну панель.

Чи дає вентильований зазор якісь переваги?

Формально, наявність зазору  що вентилюється, ніяк не впливає на теплотехнічні характеристики стін, оскільки опір теплопередачі повітряного прошарку в багатошарових стінах не враховують. Однак на практиці повітряний буфер у стіні є чудовим додатковим утеплювачем, який оберігає будинок від надмірного охолодження взимку та нагріву влітку. Як відомо, саме повітря є найкращим утеплювачем.

 

Чи є якісь обмеження щодо монтажу вентильованих фасадів?

Монтаж навісних вентильованих конструкцій слід виконувати з урахуванням несучої здатності стін. Фасад будівлі повинен буде витримувати не тільки сумарну вагу каркаса, фасадного облицювання та утеплювача, а й вітрові навантаження.

При цьому естетичні та геометричні параметри зовнішньої стіни не мають вирішального значення. Вирівнювати стіни перед монтажем навісних вентильованих фасадів необов’язково, проте враховувати кривизну стіни все ж таки необхідно. Зазор, що вентилюється, між утеплювачем і фасадним облицюванням повинен бути однаковим по всій площині, а для компенсації нерівностей застосовують різну довжину несучих кронштейнів.

Вентильовані фасади довговічні, прості в обслуговуванні, легкі в ремонті, витримують широкий діапазон температурних і кліматичних змін, проте мають певні недоліки. Облицювальні панелі можуть змінювати розмір внаслідок температурних коливань, тому монтаж навісних вентильованих фасадів повинні виконувати кваліфіковані фахівці, залишаючи між елементами необхідний температурний зазор, а між утеплювачем та облицюванням – вентильований простір. У разі неякісного монтажу можливе не тільки зменшення терміну експлуатації навісних фасадів, що вентилюються, але і поява шуму або свисту панелей через сильні пориви вітру.

Vent_Fasad

Якщо у вас виникли питання щодо цін, технологій та облаштування навісних вентильованих фасадів, фахівці компанії Айтекс будуть раді відповісти на них.